Prova en annorlunda skönhetsbehandling som faktiskt fungerar

Vissa skönhetsbehandlingar pratas det mycket om. Men det finns också flera bra och annorlunda behandlingar som inte får lika mycket uppmärksamhet, trots att de också fungerar. En sådan är den så kallade vampyr-behandlingen, som sitt skämtsamma namn till trots är ofarlig och går snabbt att genomföra.

Vampyr- eller Dracula-behandlingen, som den kallas i folkmun, heter egentligen PRP behandling hår och används för att sakta ned eller förebygga håravfall. Det här med håravfall är något som många oroar sig över, och något som påverkar människor oavsett kön – många sammankopplar håravfall enbart med män, men så är inte fallet. Därmed så det är inte så märkligt att det finns stort intresse för olika behandlingar relaterade till hårväxt – det kan rätt av vara traumatiserande att se hårlinjen krypa uppåt. Se därför till att ta tag i problemet och att bromsa upp håravfallet.

Därför kallas det vampyr- eller Dracula-behandling

PRP är en förkortning som står för Platelet Rich Plasma, vilket är engelska för trombocyt-rik plasma – det vill säga plasma som innehåller en hög koncentration av blodplättar. Skämtsamt liknas då behandlingen vid greve Dracula och vampyrer, då den involverar att den blodplättsrika plasman tas från ditt eget blod – enbart en liten dos, jämförbart med ett blodprov – och sedan injiceras i din hårbottnen för att öka dina hårcellers aktiva cykler och därmed stimulera tillväxt. Utöver användandet i bromsande och förebyggande syfte så används PRP-behandling också till personer som genomgår hårtransplantation.

Det som du bör tänka på inför behandlingen

  • Processen i sig tar bara omkring en timme att utföra, men tänk på att det rekommenderas att genomgå behandlingen flera gånger – gärna fyra till sex gånger, med fyra veckor mellan varje tillfälle. Det går sedan också att fortsätta den efter de första fyra till sex gångerna för de som vill.
  • Tänk på att inte ta läkemedel med blodförtunnande effekt innan du genomför behandlingen, då behandlingen involverar ditt eget blod. Fråga din läkare eller personal på PRP-kliniken om du normalt sett tar blodförtunnande läkemedel och undrar hur du ska göra.
  • PRP-behandling är inte lämpligt för dig som ammar eller som är gravid, så tänk på detta när du planerar för behandlingen, särskilt då den rekommenderas att upprepas flera gånger med omkring en månad mellan varje tillfälle.
  • Det kan så klart vara väldigt frestande att känna efter på huvudet med händerna och fingrarna efter behandlingen, men vänta lite med det, och undvik att massera din hårbotten det första dygnet efter att du har genomgått behandlingen. Se också till att inte utföra fysiskt krävande arbete det första dygnet, eller att dricka alkoholhaltiga drycker. Inte heller bastubad rekommenderas. Det tas inte mycket blod till behandlingen, så du behöver inte egentligen oroa dig så länge du inte utsätter kroppen för prövningar, men du måste se till att du tar det säkra före det osäkra i det här läget och inte anstränger dig medan kroppen återhämtar sig.
  • Gå inte törstig, utan drick lite mer vatten än vanligt under dagarna innan behandlingen för att upprätthålla en bra vätskebalans i kroppen.